v.
I. V. tr. d.
A. Détremper, tremper.
●(1499) Ca 66a. Distempr. g. destrempre. ●(c.1500) Cb 67a. Distempr. g. distremper. ●(1521) Cc. Distembr. g. destremper.
●(1659) SCger 144b. distempra, tr. «détremper.» ●(1732) GReg 260b. Delayer, détremper, tr. «Distrémpa. pr. distrempet. distempra. pr. distempret. Van[netois] distrampeiñ. pr. distrampet.»
●(1872) ROU 81a. Détremper, tr. «Distrempa.»
●(1902) PIGO I 223. Dibri a rejont o-daou ar bara a oa gante, o tistrempan anean en dour-red.
►métaph.
●(1790) Ismar 98. distrampein ou bara guet en huis ag ou horv.
●(1877) BSA 215. Ar vuez-ma a zo alies distrempet gant dour c'huero meurbet.
B. (cuisine)
(1) Détremper, délayer (de la farine).
●(1633) Nom 74b. Farinam depsere, subigere : pestrir & amollir la paste : lacquat an toas, en go, distrempaff an bleut.
●(17--) TE 93. deuzêc Baraèn groeit ag er floura bled distrampét guet yvl.
●(1907) PERS 105. eun dornad bleud (…) da zistrempa gant dour, evit ober galetez.
(2) par ext. Préparer (de la pâte).
●(1732) GReg 701b. Faire la pâte pour les crêpes, tr. «Distrémpa toas crampöes.»
C. (agriculture) Épuiser (le sol).
●(1942) VALLsup 67a. Épuiser la terre en parl. d'une récolte, tr. «distrempa.»
II. V. intr. (cuisine) Reposer.
●(1984) LPPN 833. (Poullaouen) leusk an toas ta zistrempañ, tr. «laisse tremper (reposer) la pâte.»