adj.
I. Attr./Épith.
A.
(1) (en plt de fruits) Blet.
●(1499) Ca 1747b. Pezel. g. blonce.
●(1659) SCger 80b. poire molle, tr. «peren pezel.» ●164a. peren pezell, tr. «poire molle.»
●(1896) GMB 485. pet[it] tréc[orois] pouézel, pouézelet (poire) blette.
●(1907) VBFV.fb 12a. blet, tr. «pehel.» ●(1912) MMPM 105. frouez pezel. ●(1931) VALL 70a. Blet, tr. «pezell.»
(2) Pourri.
●(1857) CBF 44. eur gorden hanter-bezel, hanter-vrein ! tr. «une corde moisie et à demi-pourrie !»
●(1942) FHAB Meurzh/Ebrel 143. pezell evel eur c'horf maro. ●(1960) PETO 87. Pezell, ano-gwan : Intret, trenket ha bresk war eun dro. «Koad pezell, prenn pezell.»
B. sens fig.
(1) Efféminé.
●(1890) MOA 230b. Efféminé, tr. «adj. Au figuré, pezell, adj.»
(2) =
●(1960) PETO 53. ho kalloud 'zo eet pezell.
II. Adv. intens. Complètement, tout à fait, très.
●(1869) FHB 222/100b. da goll ar goueled ha da veza dall-peell. ●(1869) FHB 248/308b. Neuze out luch pezel.
●(1925) FHAB Mae 186. n'eo ket brein-pezell hadenn ar feiz en hor bro. ●(1931) VALL 342b. très gras, tr. «lart-pezel.»