m. –ioù
(1) Tourte.
●(1499) Ca 153b. Pastez. g. paste. l. hic pastillus / li.
●(1732) GReg 360a. Une tourte d'épinard, tr. «Ur pastez pinochès.»
(2) Pâté.
●(1659) SCger 89b. pasté, tr. «pasté.» ●162b. pastez, tr. «pasté.» ●(1732) GReg 575a. Pâté de Lievre, tr. «Pastez gad. p. pastezyou gad.» ●702a. Pate, piece de four &c, tr. «Pastez. p. pastezyou. Van[netois] paste. p. pasteëu.» ●Pâté de lievre, tr. «Pastez gad.» ●Pâté desossé, tr. «Pastez diascorn.»
●(1856) VNA 51. Cuire un Pâté, tr. «Pobat ur pasté.» ●(1870) FHB 294/263a. caret re ar pastez gad. ●(1876) TDE.BF 498b. Pastez, s. m., tr. «Pâté ; pl. pasteziou.»
●(1907) PERS 103. e doa great ur pastez. ●(1927) FHAB Meurzh 63. eul lechefread pastez kig moc'h. ●(1930) FHAB Meurzh 112. eur pastez gad.
(3) Sorte de brioche.
●(1803) MQG 12. Pasteziou, feilletez, machepain, macaron. ●(1869) KTB.ms 14 p 145. ur banerad pasteïo.
●(1982) MABL I 11. (Lesneven) Moulharjez e ioa hag e ioa digaset pastechoù. ●(1984) HYZH 154-155/16. Pastechou 'veze graet da Morlarjez (...) Ar re-se a veze graet mat gant amann ar gêr ha vioù. ●88. Pastechoù : briochenn hir graet gant bleud, vioù, goell, laezh. ●(1988) TIEZ II 244. Le pastez, ou encore bara joan au Cap-Sizun, est, comme son nom au Pays bigouden l'indique, le gâteau du Mardi gras, kuign ened.
(4) =
●(1850) JAC 58. em boa grêt pasteziou / Gant glujuri, guedon, bleud güinis, mël ha viou. ●(1869) HTC 32. a bep seurt scaotennou ha pasteziou.
(5) Pâté en croûte.
●(1499) Ca 17b. Bara pastez. l. hec. artociea/e. ●(c.1500) Cb 21b-22a. Bara pastez. g. la croutte du paste. la. hec artociea / e. ●(1521) Cc. Bara pastez. gal. la croutte du paste. lat. artociea / ie.
(6) Pastez-pod =
●(1633) Nom 55b. Minutal : chair mincée, hachis, paté en pot : quic mincet, haceïs, pastez pot.
●(1732) GReg 702a. Pâté en pot, de la farce, tr. «Pastez-pod.»