Devri

meür

meür

adj.

I. Attr./Épith.

A.

(1) (en plt de fruits) Mûr, bon à être mangé.

(1499) Ca 137b. Meur. g. meure. ●(1633) Nom 67a. Pomum maturum, mite : fruict meur : frouez meür. ●Pomum immite, crudum, immaturum : pomme verde, creuë, point meure : aual ægr, glas, criz, pehiny na ve quet meür. ●70b. Grossus : figue sauuage, figue qui n’est pas encore meure : fies goüez pe sauaig na vent hoaz meur. ●Ficus matura : figue meure : fiesen meur. ●71a-b. Vua matura, edulis : grappe de raisin meure : grapp pe brancq ræsin meür.

(1659) SCger 79b. meur, tr. «meür.» ●(1689) DOctrinal 187. Sant Hildut à eure ha da é et, ha pa zoa formet ha disia sec’h ha m’eur an eet, é voe ret laquàt de miret. ●(1710) IN I 8. Ar sucr a zeu da zouçaat ar frouez pere ne dint quet meur. ●(1732) GReg 622b. Meur, meure, mûre, qui est en sa maturité, tr. «Meür.» ●737b. Pommes meures, tr. «Avalou mëur

(1829) HBM 11. pa vije mëur ar per. ●(1839) BSI 134. ur frouzen gaër, meür ha pred da veza cutuïlhet. ●205. ar froues-se na deuont da veza meür aoüalc’h.

(1975) BAHE 85/25. Un aval darev n’eo ket meür, ha pa vez meür, n’eo ket mui darev. ●(1975) BAHE 86/23. disheñvel ez eo e Bro-Dreger ster Meür ha Darev. Meür a zo gwak, bouk, pa gomzer eus frouezh. ar mesper a vez meür pa vezont mat da zebriñ ; an avaloù a vez meür pa reer sistr ganto, ha dastumet e vezont pa vezont darev.

(2) Souple, élastique.

(1982) PBLS 182. (Sant-Servez-Kallag) meour, tr. «élastique, souple (comme de la pâte à pain.»

B. (en plt de qqn)

(1) Souple.

(1838) CGK 4. Beza soutil vel al louarn, meür vel ar zilien.

(1933) TREM 20. C’houi vale meür ha zard ! tr. «vous avez le pas souple et alerte !»

(2) Déluré.

(1913) PRPR 79. eur gantinierez meür ha dipoupet, tr. «une cantinière délurée et hardie.»

II. Adv. Souplement.

(1933) TREM 20. C’houi vale meür ha zard ! tr. «vous avez le pas souple et alerte !»

III. Meür evel ar silienn : voir silienn.

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