coll. (botanique)
(1) Ail.
●(1499) Ca 111a. aliattum / ti. b. hyly quinhen. ●171b. Quinghenn. g. aux de quoy on fait la sause. ●(1633) Nom 55b. Alliatum : sausse aillée, ou des aulx : sauçc græt ves á quingnen.
●(1659) SCger 168a. quignen, tr. «ail.» ●(c.1718) CHal.ms i. une gousse d'aïl, tr. «ur bochat quignen.» ●(1732) GReg 22a. Ail, sorte d'oignon sec & chaud, tr. «Qingnen. Van[netois] Qigneen.» ●847a. Sauces d'aille, tr. «Hily qignen.» ●(1744) L'Arm 9b. Ail, tr. «Quigneine. m.»
●(1857) CBF 14. M'ho pije bet irvin, kignen, ougnoun bihan, sevolez, tr. «Si vous aviez eu des navets, de l'ail, des petits oignons, des ciboules.» ●(1876) TDE.BF 344b. Kignen, s. m., tr. «Tige d'ail, gousse d'ail.» ●(1878) EKG II 301. he ougnoun hag he gignenn.
●(1907) VBFV.bf 40a. kignén, m., tr. «de l'ail, l'ail.» ●(1963) 99/264. o paouez lonkañ ur bezel avaloù-pebr, tomatez ha kignen.
(2) Penn-kignen : tête d'ail.»
●(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «Pénn-qingnen. p. pénnou qingnen.» ●(1744) L'Arm 9b. Gousse d'ail, tr. «Peén Quigneine.. neu. m.»
(4) Torchad kignen : tête d'ail.
●(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «torchad qingnen. p. Torchadou qingnen.»
(5) Bochad kignen : tête d'ail.
●(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «bochad qingnen. p. bochadou qingnen.»
(6) Ivin-kignen : gousse, cayeu d'ail.
●(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «Van[netois] Ivin-qigneen.» ●(1744) L'Arm 9b. Cayeu d'ail, tr. «Ivin Quigneine.»
●(1876) TDE.BF 307a. Ivin-kignenn, s. m., tr. «Gousse d'ail.»
●(1909) BROU 214. (Eusa) ivin-kiñen. Ce dernier se dit aussi à Ouessant. ●(1934) BRUS 263. Une gousse d'ail, tr. «un ivin kignén, m.» ●(1935) FHAB Genver 38. eun ivin kignenn.
(7) Oeñs kignen : gousse, cayeu d'ail.
●(1934) BRUS 263. Une gousse d'ail, tr. «un oens kignén, m.»