Devri

kignen

kignen

coll. (botanique)

(1) Ail.

(1499) Ca 111a. aliattum / ti. b. hyly quinhen. ●171b. Quinghenn. g. aux de quoy on fait la sause. ●(1633) Nom 55b. Alliatum : sausse aillée, ou des aulx : sauçc græt ves á quingnen.

(1659) SCger 168a. quignen, tr. «ail.» ●(c.1718) CHal.ms i. une gousse d'aïl, tr. «ur bochat quignen.» ●(1732) GReg 22a. Ail, sorte d'oignon sec & chaud, tr. «Qingnen. Van[netois] Qigneen.» ●847a. Sauces d'aille, tr. «Hily qignen.» ●(1744) L'Arm 9b. Ail, tr. «Quigneine. m.»

(1857) CBF 14. M'ho pije bet irvin, kignen, ougnoun bihan, sevolez, tr. «Si vous aviez eu des navets, de l'ail, des petits oignons, des ciboules.» ●(1876) TDE.BF 344b. Kignen, s. m., tr. «Tige d'ail, gousse d'ail.» ●(1878) EKG II 301. he ougnoun hag he gignenn.

(1907) VBFV.bf 40a. kignén, m., tr. «de l'ail, l'ail.» ●(1963) 99/264. o paouez lonkañ ur bezel avaloù-pebr, tomatez ha kignen.

(2) Penn-kignen : tête d'ail.»

(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «Pénn-qingnen. p. pénnou qingnen.» ●(1744) L'Arm 9b. Gousse d'ail, tr. «Peén Quigneine.. neu. m.»

(4) Torchad kignen : tête d'ail.

(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «torchad qingnen. p. Torchadou qingnen

(5) Bochad kignen : tête d'ail.

(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «bochad qingnen. p. bochadou qingnen

(6) Ivin-kignen : gousse, cayeu d'ail.

(1732) GReg 22a. Gousse d'ail, tr. «Van[netois] Ivin-qigneen.» ●(1744) L'Arm 9b. Cayeu d'ail, tr. «Ivin Quigneine

(1876) TDE.BF 307a. Ivin-kignenn, s. m., tr. «Gousse d'ail.»

(1909) BROU 214. (Eusa) ivin-kiñen. Ce dernier se dit aussi à Ouessant. ●(1934) BRUS 263. Une gousse d'ail, tr. «un ivin kignén, m.» ●(1935) FHAB Genver 38. eun ivin kignenn.

(7) Oeñs kignen : gousse, cayeu d'ail.

(1934) BRUS 263. Une gousse d'ail, tr. «un oens kignén, m.»

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