v.
I. V. tr. d.
(1) Mélanger.
●(1866) BOM 72. Ha n'hellan kabouilla / Hoc'h evaj gant netra.
●(1919) DBFVsup 35a. kabouillein, tr. «mélanger des mets peu assortis.» ●(1931) VALL 465b. mélanger des mets ainsi [mal assortis], tr. «kaboulhein (lire : kabouilhein V[annetais].»
(2) Remuer avec les mains.
●(1919) BUBR 5/123. hag e rankan kabouilhat ar fank da glask anezan war dastoun. ●(1942) VALLsup 148b. Remuer de la boue, tr. «kabouilhat pri.»
(3) Patauger (dans la boue).
●(1923) LZBt Gouere 16. Ne ve nemet fank da gabouilhad. ●(1924) LZBt Mezheven 9. evit mont da gabouilhat fank. ●(1931) VALL 559a. Piétiner dans la boue, tr. «kabouilhat.» ●(1935) ANTO 33. da gabouilhat pri ha fank.
(4) Barbotter (dans l'eau).
●(1876) TDE.BF 312a. Kabouillat, v. a., tr. «T[régor] barbotter dans l'eau.»
(5) Troubler la clarté d'un liquide.
●(1876) TDE.BF 312a. Kabouillat, v. a., tr. «troubler la clarté d'un liquide.»
II. V. intr.
(1) Patauger, patouiller.
●(1838) CGK 5. cabouilhat dre ar poullou. ●13. an oc'h coz e cabouilhat er chaudouren gant e fri. ●(1890) MOA 137a. Patauger dans l'eau, tr. «kabouillat, v. n. T[régor].»
(2) Grasseyer.
●(1931) VALL 342b. Grasseyer, tr. «k(r)abouilhat.»