Devri

hili

hili

m. (cuisine)

I.

(1) Saumure.

(1659) SCger 107b. Saumure, tr. «hili

(1876) TDE.BF 290a. Hili, s. m., tr. «saumure.»

(1952) LLMM 34/43. (Douarnenez) Hili : dour-holen.

(2) Sauce.

(1464) Cms (d’après GMB 320). Hili, sauce. ●(1499) Ca 111a. Hyli. g. sauce. ●(c. 1501) Lv 235/120. hili gl. (par erreur) olera. ●235/121. hili gl. salsa.

(1659) SCger 154b. hili, tr. «sauce.» ●(1732) GReg 847a. Sauce, assaisonnement liquide, tr. «Hilyen. p. hily

(1876) TDE.BF 290a. Hili, s. m., tr. «Sauce.»

(3) plais. Sauce ou soupe très salée.

(1952) LLMM 34/43. (Douarnenez) Hili dre c'hoap, soubenn pe sos sall-tre.

(4) Dour-hili : saumure.

(1906-1907) EVENnot 19. (Kemperven) Ar c'hik a ve bet eur pennad en dour-ili a deu da vean lec'hidennet, tr. «eau et saumure.»

II.

(1) Hili-bik : saupiquet.

(1732) GReg 847a. Sauce de haut goût, saupiquet, tr. «hily-bicq

(2) Hili-brout : saupiquet.

(1732) GReg 847a. Sauce de haut goût, saupiquet, tr. «hily-broud

(3) Hili kignen : sauce à l'ail.

(1499) Ca 111a. aliattum / ti. b. hyli quinhen.

(1732) GReg 847a. Sauces d'aille, tr. «Hily qignen

III. Sall evel an hili-brout : très salé.

(1732) GReg 840b. Fort salé, tr. G. Rostrenenn «sall evel an hily broud.» 847b. Salé comme la saumure, tr. «sal evel an hily, qer sal ec'hiz an hily broud.»

Ce site utilise des cookies pour son fonctionnement.En savoir plus...