m. (cuisine)
I.
(1) Saumure.
●(1659) SCger 107b. Saumure, tr. «hili.»
●(1876) TDE.BF 290a. Hili, s. m., tr. «saumure.»
●(1952) LLMM 34/43. (Douarnenez) Hili : dour-holen.
(2) Sauce.
●(1464) Cms (d’après GMB 320). Hili, sauce. ●(1499) Ca 111a. Hyli. g. sauce. ●(c. 1501) Lv 235/120. hili gl. (par erreur) olera. ●235/121. hili gl. salsa.
●(1659) SCger 154b. hili, tr. «sauce.» ●(1732) GReg 847a. Sauce, assaisonnement liquide, tr. «Hilyen. p. hily.»
●(1876) TDE.BF 290a. Hili, s. m., tr. «Sauce.»
(3) plais. Sauce ou soupe très salée.
●(1952) LLMM 34/43. (Douarnenez) Hili dre c'hoap, soubenn pe sos sall-tre.
(4) Dour-hili : saumure.
●(1906-1907) EVENnot 19. (Kemperven) Ar c'hik a ve bet eur pennad en dour-ili a deu da vean lec'hidennet, tr. «eau et saumure.»
II.
(1) Hili-bik : saupiquet.
●(1732) GReg 847a. Sauce de haut goût, saupiquet, tr. «hily-bicq.»
(2) Hili-brout : saupiquet.
●(1732) GReg 847a. Sauce de haut goût, saupiquet, tr. «hily-broud.»
(3) Hili kignen : sauce à l'ail.
●(1499) Ca 111a. aliattum / ti. b. hyli quinhen.
●(1732) GReg 847a. Sauces d'aille, tr. «Hily qignen.»
III. Sall evel an hili-brout : très salé.
●(1732) GReg 840b. Fort salé, tr. G. Rostrenenn «sall evel an hily broud.» ●847b. Salé comme la saumure, tr. «sal evel an hily, qer sal ec'hiz an hily broud.»