m. (alimentation)
(1) Petit-lait.
●(1464) Cms (d’après GMB 307). Guypat, petit-lait. ●(1499) Ca 106b. Guipat vide in queusuez. l. hoc serum / ri.
●(c.1718) CHal.ms ii. petit lait, tr. «er scleran es el leah, deuren guimpat leah.» ●(1723) CHal 95. Guitot leah, tr. «clair de lait.» ●(1732) GReg 559a. Petit lait, ou clair de lait, ou lait clair, tr. «guympad. guypad. (Van[netois] guytot. guytot-leah. (Guympad est de la H[aute] Cor[nouaille].» ●(1744) L'Arm 212b. Clair de lait, tr. «Gùitott. m.» ●235a. Méguue, tr. «Gùitott : Gùitott-leah. m.» ●(1790) MG 212. ean e rei deoh crampoah ha qùin-pod guet hou ç'hani.
●(1876) TDE.BF 275a. Gwimpad, gwipad, s. m. C[ornouaille], tr. «Petit lait.»
●(1907) VBFV.fb 59a. petit lait, tr. «guitot, m. ; gwimpad, m.» ●(1910) EGBT 59. D'an hanv al labourerien a dor o sec'hed gant gwipad. ●(1913) HIVR 3. Leah, guitot, leah keijet get deur, chetu ou ivaj.
(2) Laezh gwipad : petit-lait.
●(1876) TDE.BF 275a. Gwipat, sorte d'adjectif. C[ornouaille] Leaz gwipat, petit-lait, lait aigri ou tourné.
(3) Bouillon de soupe.
●(1974) YABA 14.12. Ne garan ket e vè ur bochad daoulagad, ar er gwimpad. ●(1974) LIMO 14 décembre. Daoulagad ar er gwimpad, des yeux sur la soupe (gwimpad indique plus précisément le liquide de la soupe.