v.
I. V. intr.
(1) Fermenter (pâte).
●(1499) Ca 93b. Goaff. g. leuer comme la paste. l. fermento fermentas.
●(1732) GReg 405a. Fermenter, se fermenter, tr. «goï. pr. goët. Van[netois] goëiñ. pr. goët.» ●Le levain fermente la pâte, tr. «ar goëll a ra goï an toaz. ar goëll a lacqa an toaz da c'hoï.»
●(1907) AVKA 109. ar goell a gemer ur vaouez da lakât en toaz, hag a ra dehan holl gôi.
(2) Digérer.
●(1732) GReg 288b. Digerer, cuire les alimens qu'on a pris, tr. «Goï, ha paredi ar boëd gand ar goëll eus a boull ar galoun, ha gand nerz vès an domder natur.»
●(1907) BOBL 06 avril 132/2f. Aze oa o c'hoi e voued.
(3) Bezañ goet e win : avoir cuvé son vin.
●(1904) BOBL 29 octobre 6/3c. An archerien all a zo bet red d'ê bouta o c'henvreur en toull da c'horto ma vije goêt e win.
(4) (agriculture) Devenue humide, qui semble fermenter, en parlant de la terre.
●(1960) EVBF I 329. — degré d'humidité : douar gleb, nord, –glib, sud, terre humide, –umid, Plourin-M[], même sens, douar go ; eur goenn, Loperhet, L'H[ôpital-Camfrout] terre humide, qui semble fermenter (goï : deut eo an douar da hoi, deut eo an eien war-horre, la terre fermente, l'humidité est venue à la surface, L'Hôpital-Camfrout].),
II. V. tr. d. Levurer.
●(1907) AVKA 264. en de-ze na vije mad dibi nemed bara panen, da laret eo, na vije ket goet an toaz d'ober anehan.