Devri

goiñ / goañ

goiñ / goañ

v.

I. V. intr.

(1) Fermenter (pâte).

(1499) Ca 93b. Goaff. g. leuer comme la paste. l. fermento fermentas.

(1732) GReg 405a. Fermenter, se fermenter, tr. «goï. pr. goët. Van[netois] goëiñ. pr. goët.» ●Le levain fermente la pâte, tr. «ar goëll a ra goï an toaz. ar goëll a lacqa an toaz da c'hoï

(1907) AVKA 109. ar goell a gemer ur vaouez da lakât en toaz, hag a ra dehan holl gôi.

(2) Digérer.

(1732) GReg 288b. Digerer, cuire les alimens qu'on a pris, tr. «Goï, ha paredi ar boëd gand ar goëll eus a boull ar galoun, ha gand nerz vès an domder natur.»

(1907) BOBL 06 avril 132/2f. Aze oa o c'hoi e voued.

(3) Bezañ goet e win : avoir cuvé son vin.

(1904) BOBL 29 octobre 6/3c. An archerien all a zo bet red d'ê bouta o c'henvreur en toull da c'horto ma vije goêt e win.

(4) (agriculture) Devenue humide, qui semble fermenter, en parlant de la terre.

(1960) EVBF I 329. — degré d'humidité : douar gleb, nord, –glib, sud, terre humide, –umid, Plourin-M[], même sens, douar go ; eur goenn, Loperhet, L'H[ôpital-Camfrout] terre humide, qui semble fermenter (goï : deut eo an douar da hoi, deut eo an eien war-horre, la terre fermente, l'humidité est venue à la surface, L'Hôpital-Camfrout].),

II. V. tr. d. Levurer.

(1907) AVKA 264. en de-ze na vije mad dibi nemed bara panen, da laret eo, na vije ket goet an toaz d'ober anehan.

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